Stöphuset med kafé Svea

Österlånggatan närmare bestämt nummer 8 byggdes år 1831 men butiksvåningen byggdes om 1929. Huset var ett så kallad stöphus och i dag finns det bara ett stöphus kvar i Borås. Vad är ett stöp hus då, man använde kalk som bindemedel.  År 1834 presenterade Carl Gustaf Rydin en teknik att framställa ”gjutna kalkbrukshus” så kallade stöphus. De första stöphusen uppfördes mellan 1828 och 1832 i Borås Även i Stockholm tog man efter Rydins teknik.

Denna bild fotograferade jag den 26 oktober. I detta hus låg bland annat Kafé Svea och även Manfred Jälmers Urmakeri och Uraffär. Tyvärr så revs detta hus 1983 och i dag är det Agamemnon som ligger på denna plats. Förr var det kvarter Ajax och Achilles som kvarteren hette och nu heter det Agamemnon ett äldreboende och under detta hus finns det ett parkeringshus. Synd att man rev detta hus och även det underbart vackra huset på Tryckerigatan 3 som byggdes av Axel Vennersten som var utsmyckat med torn. Det huset byggdes 1889 och det revs 1983.
Som ni säkert vet så håller jag på med en klickbar Boråskarta så man ser hur det en gång sett ut och hur det ser ut i dag plus lite information. Det kommer att ta tid färdigställa denna karta men vill ni se hur den ser ut så klicka på denna länk: Nordost (murberg.se). Det finns röda prickar, klickar du på dom så kommer du till en annan sida.

PDF-fil